Elektronikus galambriasztó

Szerző: | 2017. jún 7. | elektronikus galambriasztó

Bosszantanak a galambok, és olyan megoldást keresel, ami könnyen és gyorsan telepíthető, nem kell hosszasan szerelni, mégis hosszú távú megoldást kínál?

Az elektronikus galambriasztót neked találták ki!

A postagalambokkal, illetve vad rokonaikkal ellentétben a városi galambok nem túl kellemes és nem is igen hasznos lakótársak, hiszen általában zajosak, piszkosak és összekoszolnak mindent, a szétpotyogtatott ürülékről nem is beszélve. Az ellenük való védekezés ezért mostanában egyre fontosabb témává válik, ami a tollas kis „barátaink” távoltartásához szükséges eszközök fejlődését is maga után vonta.

Míg néhány évtizeddel ezelőtt még nemigen törődtünk a városi galambokkal, ma már számos eszköz létezik, amivel humánus (vagy inkább galambos) módon lehet távozásra bírni a nemkívánatos madarakat. A fő cél ugyanis általában nem a kegyetlen kiirtás, hanem inkább az elriasztás; nem bántjuk a madarakat, csak arra ösztönözzük őket, hogy keressenek más fészkelő helyet maguknak.

Fontos tudni, hogy a nagyvárosokban gyakori parlagi galamb a szirti galamb házasított rokona, vagyis egész életmódja az emberéhez alkalmazkodott, szinte kizárólag településeken található meg, a természetben ritka. Az ember és a házigalamb együttélése tehát évszázados dolog, téved, aki azt hiszi, hogy ezeket a madarakat vissza lehetne küldeni a természetbe, hiszen esetükben olyan, hogy „vissza” egyszerűen nem létezik.

A galambriasztó módszerek és eszközök éppen ezért nem a madarak gyilkolászására lettek kitalálva, hanem csak az odébbterelésükre, távoltartásukra.

Elektromos galambriasztó: láthatatlan védelem

A művarjú, a galambriasztó tüske, és a madárháló a leggyakoribb és legnépszerűbb eszközök közé tartoznak, a legtöbben ezeket választják, amikor házuktól távol akarják tartani a madarakat. Bár ezek visszafogott, és a házon szinte alig látható eszközök, mégis előfordulhat, hogy olyan módszerre van szükség, ami valóban láthatatlan.

Erre a legtökéletesebb megoldás az elektronikus galambriasztó, amely általában nem nagyobb, mint egy galamb, ám apró mérete ellenére nagyon is hatásos. Ez az okos kis szerkentyű – a fizikai védekezőeszközökkel ellentétben – jóval kevesebb szereléssel telepíthető, és könnyedén el lehet úgy helyezni, hogy az épület homlokzatán láthatatlan maradjon.

A nagyon tagolt épületeken nehezen használható, és nem költséghatékony, mert a hanghullámba beleeső tárgyak kitakarják.

Amit azonban a szem nem lát, a fül hallja: az elektronikus galambriasztó készülékek ugyanis típustól függően különböző hangokkal, például magas frekvenciájú, ragadozómadár hanggal, vagy ultrahanggal tartják távol a galambokat.

Ilyen riasztó készülékeket a világ több nagyvárosában is használnak már, például olyan fontos épületeken vagy szobrokon, ahonnan más módszerrel nem lehetne elűzni a hívatlan tollasokat, elektromos galambriasztó védi például a londoni parlament közelében álló Churchill-szobrot. A történet szerint ugyanis a legendás brit miniszterelnök még életében egyszer kijelentette, hogy halála után nem akarja, hogy szobor készüljön róla, mert úgyis lepotyogtatják a galambok. Az okos kis szerkezettel azonban mára sikerült megoldani a problémát, így az öreg bronz-Winston azóta is háborítatlanul áll a helyén.

Ha te is láthatatlan megoldásban gondolkodsz, az elektronikus galambriasztó éppen neked való!

Azt viszont nem árt tudni, hogy a szerkezet által kibocsátott hang érzékenyebb emberekre és bizonyos állatokra hatással lehet, ezért telepítés előtt érdemes szakemberekkel – például velünk – konzultálni.

 
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Share This