Galambürülék takarítás nap mint nap…

 

A galambürülék takarítás nem csak esztétikai okokból fontos, a madárpiszok ugyanis sokféle betegséget terjeszthet, ezek között egészen súlyosak is vannak. Az alábbiakban megtudhatják, melyek a fő veszélyek és hogyan szabadulhatnak meg a galambürüléktől.

galambürülék

Galambürülék takarítás: mindenhol jelen

A galambok a Föld szinte minden nagyobb településén megtalálhatók, olyannyira a mindennapjaink részévé váltak, hogy szinte már észre sem vesszük őket.

Pedig rengeteg kellemetlenséget okozhatnak, megrongálhatják a házakat (nem ritka például, hogy kicsipegetik a kötőanyagot a cserepek közül), rengeteget piszkolnak és ezzel súlyos betegségeket terjesztenek. Nem véletlen, hogy angolszász nyelvterületen sokszor repülő patkánynak nevezik őket.

A galambok elleni harc még sehol sem hozott átütő eredményt, a galambürülék takarítása azonban nem csak esztétikai és kényelmi okokból fontos, de az egészségünk megóvása érdekében is.

A galambürülék terjesztette betegségek

A galambürülék számtalan betegséget, fertőzést terjeszt, szakemberek szerint különösen a legyengült immunrendszerre és a kisgyerekekre veszélyes. Nem soroljuk fel mind a hatvanat, de a legfontosabbakat érdemes számba venni.

  • Papagájkór (Ornithosis) – a végső esetben tüdőgyulladást, hasmenést, kötőhártya gyulladást okozó papagájkór sokáig tünetmentes. Idősebbek szervezetét különösen megviselheti.
  • TBC (Tüdőtuberkulózis) – a TBC a tüdőn kívül gondot okozhat a bélben, a húgy- és ivarszerveknél is. Fogyással, hőemelkedéssel, étvágytalansággal, fáradékonysággal járhat.
  • Szalmonellafertőzés – tünetei a láz, hasmenés, ízületi fájdalmak, szemirritáció, de a véráramba kerülve megfelelő kezelés nélkül halált is okozhat
  • Coli vérzéses vastagbélgyulladás – tünetei a véres hasmenés, a veseelégtelenség, szélsőséges esetben nagyon súlyos betegségeket okozhat
  • Histoplasmosis – ezt főleg az elszáradt galambürüléken elszaporodott gombák okozzák, és súlyos légzőszervi gondokat okozhat.
  • Dermaphytosis – gombás fertőzés, amely elsősorban a légzőszerveket, a beleket, a húgycsövet támadja, fájdalmat és viszketést okozva

 

A felsoroltak mellett még számtalan más betegséget terjeszthet a galambürülék, takarítása ezért rendkívül fontos.

Mivel a galambürülék veszélyes anyagnak számít, kérjük szakember segítségét!

Galambürülék takarítás: mit és hogyan?

A galambürülék takarítás technikája természetesen attól is függ, hogy milyen halmazállapotú anyagról beszélünk.

  • Folyékony – nem meglepő módon a friss, még folyékony halmazállapotú ürüléket a legkönnyebb feltakarítani, ilyenkor ha nem érünk hozzá, akkor még nem jelent komoly egészségügyi kockázatot.
  • Szilárd – a megszilárdult galambürülékkel már több a probléma, hiszen ha nagyon sok gyűlik belőle össze, a súlya akár az épületet is rongálhatja (például az ablakpárkányt).
  • Por – a legveszélyesebb halmazállapot, hiszen ilyenkor a szél könnyen szétfújja és terjeszti nagyobb területen is. Belélegezve akár súlyos betegségeket is okozhat, különösen kisgyerekek és idősek szervezetében.

Fontos, hogy a galambürülék takarítását minél hamarabb meg kell kezdeni, nem csak egészségünk védelmében, de azért is, mert igen agresszív anyagról van szó. Ha nem takarítjuk el időben, akkor savas kémhatása miatt belemarja magát a különböző felületekbe, korrodálva, vagy (fa esetén) elkorhasztva azokat. Akár a vasbeton szerkezetekre is veszélyt jelenthet.

Érdemes kifejezetten erre a célra ajánlott tisztítószert használni, majd utána fertőtleníteni a felületet. Nagyon fontos a megfelelő védőfelszerelés használata is.

(Fotó: flickr.com/Mathanki Kodavasal)

 
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Share This