Hogyan védekezzünk a galambokkal szemben?

Galambriasztó eszközökről részletesen!

Ahogy előző cikkünkben már utaltunk rá, a galambok több szempontból is veszélyt jelentenek az emberekre, így érdemes ellenük valamilyen védekezési eszközt használni, amelynek a palettája igen sokszínű. Cikkünkben ezeket szedtük össze hatékonyság és elhelyezésük szerint.

Az eszközök hatékonysága főleg azon múlik, hogy melyik fázisban szeretnénk távol tartan a madarakat, amikor még megelőzni szeretnénk, a bajt, amikor már elkezdenek odaszokni a teraszra vagy padlásra, vagy amikor már krízishelyzet van.

Amit az első időszakban javaslunk esetleg új beköltözésnél vagy új kültéri helyiség kialakításánál, az a művarjú, mint eszköz.  A művarjú lényegében egy életnagyságú műanyag varjú, amit fel lehet lógatni vagy akár korlátra rögzíteni, de hatékonyabb felkötözni, hiszen akkor kicsit mozog is, ami az igazira emlékeztet.

Mivel az igazi varjak ragadozómadarak, sőt a galambok fészkét is fosztogatják, ezért a figurával is hatékonyan távol lehet őket tartani, de csak akkor, ha még nem költöztek oda. Odaszokott galambok ellen viszont mást javaslunk.

Művarjú Kitárt szárnyú művarjú

Jó megoldás még a galambok jelenléte ellen a galambháló. Ebből két fő típus jellemző, az egyik az ipari, horganyzott háló ami fémből készült a másik pedig vékonyabb, polamid háló, mondhatni lakossági használatra. Míg az elsőt főleg építkezéseknél, vagy ipari építmények zugainak védelmére használják, addig a másikkal erkélyeket és lakóházak környékét lehet „láthatatlanul” védeni a kéretlen vendégek ellen.

A polamid háló a diszkrét, szinte láthatatlan tulajdonsága mellett azért is népszerű, mert egyszerű a felhelyezése és könnyű anyagából adódóan szinte bárhova feltehető. A hálóknak egyébként két lyukmérete létezik attól függően, hogy mekkora testű madarakat szeretnénk távol tartani, ezek pedig a 3 és 5 cm-es hálók.

 Erkély galambhálózásaLégudvar galambhálózása

Vannak olyan helyek azonban, amelyekre kialakításukból, jellegükből adódóan egyik fenti megoldás sem működhet. Ilyen helyek lehetnek keskeny párkányok, tetőélek vagy kiszögellések, esetleg homlokzati műemlékek. Egészen közkedvelt helyei azonban a galamboknak, látványra pedig nem túl szép, amikor összepiszkítják a középületeket, műemlékeket.

Erre a problémára a megoldás a galambriasztó tüske, amely a leginkább kitett helyekre kihelyezhető és hatékony is. Az általában rozsdamentes acélból készült tüskék nagyjából 10 cm magasak és soronként kaphatóak. Kihelyezésük az extrém helyek miatt problémás lehet, így érdemes alpinista szakembert felkérni a munkára, a hatékonysága pedig megkérdőjelezhetetlen.

Galambriasztó tüskeGalambriasztó tüske párkányon

Felkeltettük érdeklődését? Kérdése van?
Ingyenes felméréssel és 100 % pénzvisszafizetési garanciával állunk rendelkezésére:

06 20 575 15 95

 

 
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Share This