Mit tehetsz a galambok ellen?

 

Ami a velencei Szent Márk téren jó móka, az itthon gyakran maga a pokol: senki sem kerget szívesen galambokat a háza körül, azok ugyanis nemcsak, hogy piszkos kis lakótársak, de az épületeket is komolyan károsítják. A tollas kis albérlők elriasztása éppen ezért fontos feladat, a megoldásnak azonban gyorsnak és kíméletesnek is kell lennie. Mi viszont bombabiztos galambok elleni módszert kínálunk neked!

Galambok ellen mi a megoldás?

 

 

Furcsa hely a nagyváros: gyakran szenvedsz a természet hiányától, kevés a fa, mókusok is csak a nagyobb parkokban szaladgálnak, szélcsendes időben ráadásul a szmog is gondot jelent. Az állatkák hiánya azonban nem azt jelenti, hogy ne lennének olyanok, amik szívesen költöznének be hozzád, ha tehetnék.

 

A galambok például ilyenek: évszázadok alatt tökéletesen hozzászoktak a városokhoz, és köszönik szépen, remekül érzik magukat. Őket nem zavarják az emberek, még azt is elviselik, ha a gyerekek időnként elriasztják őket. Ennivalójuk is bőven akad: a rengeteg szemét és az utcai ételek lehulló maradékai mellett még az öreg nénik is az ő pártjukat fogják (bár a galambetetés Budapesten ma már tilos).

 

Jóból is megárt a sok – tartja a mondás, ez pedig a galambokra is igaz. Ha városban élsz, minden bizonnyal egyetértesz ezzel: sok helyen ugyanis jóval több a galamb, mint kéne. Ha csak néhány madár élne köztünk, ugyanolyan lelkesen várnánk őket, mint például a feketerigókat – a galambok viszont sokan vannak. Túl sokan.

 

Galambok = tollas károkozók

 

A rengeteg galamb nem pusztán azért kellemetlen, mert idegesítenek, és folyton kerülgetned kell őket, hanem azért is, mert rettentő nagy koszt csinálnak. Sok galamb ugyanis még több madárürüléket jelent, ez pedig nemcsak azért kínos, mert égi áldásként pottyan a fejedre.

 

A galambürülék az esővíz hatására mállasztó hatásúvá válik, így komolyan károsítja a házakat, a szobrokat, és minden más kőből készült építményt, az itt-ott felhalmozódott töménytelen mennyiségű ürülékről nem is beszélve.

 

A galambok – bár repülés közben jól tájékozódnak, a világháborúkban ezért is alkalmazták őket táviratok kézbesítésére – a városban gyakran tévednek be olyan helyekre, ahol semmi keresnivalójuk.

 

A magasan lévő, nyitva hagyott ablakokon gyakran szállnak be galambok az épületekbe, ami nemcsak szomorú látvány, hanem meglehetősen bosszantó is.

 

Megoldás a galambok ellen

 

Egy szó, mint száz: a galambokat sokan csak távolról szeretik, akkor, vagyis akkor, ha nem a házuk táján alkalmatlankodnak. Ehhez viszont el kell őket riasztani onnan.

 

Erre több megoldást is kínálunk, mindegyik más-más esetben hatékony, közülük a galambok ellenségét megformáló művarjúról és a madárhálóról írtunk már korábban. Most egy olyan fegyverről lesz szó a galambok elleni harcban, ami kevésbé feltűnő, viszont bombabiztos: a galambriasztó tüske.

 

Ezek a nagyjából 10 centiméteres, rozsdamentes acélból készült tüskék sorokban kaphatók, és olyan helyekre ajánljuk őket, ahova más megoldás kihelyezése túl komplikált lenne, például párkányokra, lámpák tetejére, homlokzati díszekre. Mivel a tüskék vékonyak, látványuk a földről téged egyáltalán nem fog zavarni, a galambokat viszont annál inkább, hiszen fizikailag akadályozzák meg, hogy leszálljanak oda.

 

Galambtüske

 

Ez azért is fontos, mert a madarak kedvenc helyei éppen ezek a párkányok, ahonnan jól tudnak szemlélődni és biztonságban is érzik magukat.

 

Ha egyszer odaszoktak egy ilyen helyre, szinte lehetetlen kirobbantani őket onnan, semmit nem tehetsz a galambok ellen!

 

A tüskék viszont egyszerűen megakadályozzák, hogy le tudjanak szállni, így más pihenőhely után kell nézniük. Nem kell félned, a tüske nem sérti meg a galambokat, nem nyársalja fel őket, és nem végzi ki más brutális módon sem: csupán az elrettentés erejével hat.

 

Hogyan szereld fel a galambriasztó tüskéket?

 

A válasz: sehogy, ha ez nem ablakpárkány. Általában nehezen elérhető, lehetetlen helyekről van szó, ahol nem csak kényelmetlen, de veszélyes is dolgozni. 
Ilyenkor hívj minket!

 

Ha kell, ipari alpinista technikával dolgozunk, így számunkra nem létezik elérhetetlen hely.

 

Szabadult meg a galamboktól egy 100%-ig megbízható módszerrel, úgy, hogy a galambok elleni harcban egy tollas állatnak sem kelljen meghalnia!

 

 

 
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Share This