A galambriasztók végtelen harca a galambokkal

Szerző: | 2016. dec 27. | Galambriasztó, párkány hálózás

Tuti galambriasztó megoldások

A nagyvárosokban ősidők óta dúl a háború a városi galambok és az emberek közt.

Szó lesz a galambok okozta problémákról, kivédésének lehetőségéről, valamint a galambriasztók fortélyairól. Mielőtt belevágnánk a közepébe, ismerkedjünk meg kicsit a városi galambokkal.

A repülő patkány gúnynévvel illetett madarak az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület becslése szerint milliós példányszámban található meg Budapesten, de Isten tudja, hányan lehetnek pontosan. Talán Ő sem tudja megszámolni. Hogy kerültek ide ekkora számban, és kik is a városi galambok?

A problémát – nem meglepő módon – mi magunk okoztuk, az állomány nagy részét ugyanis a házi galamb visszavadult egyedei, a parlagi galambok alkotják. Az utóbbi években megjelent a városokban a balkáni gerle és az örvös galamb is, számuk azonban a parlagihoz képest elenyésző.

Szaporodásukat elősegíti, hogy bőséges élelmiszerforrást nyújtanak számukra a települések ugyanakkor itt kevés természetes ellensége található.

A parlagi galamb az embernek köszönhetően a világ minden táján elterjedt, humán- és állat-egészségügyi, köztisztasági, műemlékvédelmi és állatvédelmi problémákat okozva. Jó hír, hogy a galambok elleni védekezés eredményeként számuk Budapesten egyre csökken.

Hogy mit is jelent ez a védekezés, és hogyan védekezhetünk galambriasztókkal a leghatékonyabban a nem kívánt madarak ellen?

Nézzük meg, milyen „fegyverarzenál” áll rendelkezésünkre a küzdelem során.

Mivel a galambok ritkítása az állatok elpusztításával számos problémát vet fel, sok esetben a többi állatot, és az embereket is veszélyezteti, így leghatékonyabban a fészkelő és pihenőhelyek korlátozásával védekezhetünk ellenük. Legelterjedtebb módszer a galambhálózás és a tüskézés.

Hálózást leggyakrabban homlokzatok, padlásterek, erkélyek, tetőelemek illetve lichthofok (világítóudvar) esetén alkalmazunk. A háló miatt a galamb a továbbiakban nem tud a kedvelt pihenőhelyre jutni, így egyszerre akadályozzuk meg fészkelését, és azt, hogy – mesterlövésszel vetekedő célzóképességéről tanúbizonyságot téve – a nyakunkba szarjon.

Tüskézést ablakpárkányok, gerendák, tetőelemek, ereszek, falon található beugrók esetén alkalmazunk. A tüske zavarja a madarat, így nem száll a védett területekre. Mivel a különböző helyekre különböző típusú tüske való, érdemes körültekintően eljárni tüskézés során, lehetőség szerint szakember segítségét kérve. A módszer alternatívájaként kifeszített damilokkal is távol tarthatjuk a nem kívánt vendégeket.

Elterjedt továbbá a madárriasztó szalag, a műmadár kihelyezése, a madárriasztó gél, valamint az ultrahangos madárriasztó eszköz is.

Házi megoldásként jó hatásfokkal alkalmazható a fellógatott CD, vagy nejlonszatyor darabok, továbbá a szélforgók. A galambriasztásról részletesebben ITT olvashatsz.

Mit tehetünk, ha a galambok már áttörték a frontot, s bent vannak a házban?

Szerencsére ezzel a háború nincs veszve, noha kicsit több munkát követel a győzelem.

Mondani sem kell, hogy az adott probléma leginkább a padlástereket veszélyezteti. Mivel a nem használt tetőtér kiváló védett fészkelő- és pihenőhelyet nyújt az állatoknak, ahol egy kis rés akad, rögtön beveszik magukat. A probléma nem is feltétlen a madarakkal van, hanem azok ürülékével.

Míg a szabadban lévő galambürülék az UV sugárzás mikróbaölő hatásának köszönhetően jobbára csak látványában kellemetlen, addig zárt, fénytől védett helyen felhalmozódva a Chlamydia psittaci nevű korokozónak köszönhetően influenza-szerű tüneteket, rosszabb esetben súlyos légúti gyulladást okoz. A száraz ürülékpor kiváló közvetítője a bajkeverő egysejtűnek, s könnyen kerül a padlásról a lakásba.

Ha galambdúccá változott a padlásterünk, érdemes mielőbb kitakarítani/kitakaríttatni. A takarítást csak megfelelő védőfelszerelésben szabad végezni az említett egészségügyi veszély miatt. Fontos, hogy a megtisztított padlástéren alaposan feltérképezzük a közlekedő nyílásokat, és elzárjuk azokat, így hosszú távon megszabadulunk a nem kívánt lakóktól.

 
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Share This