Vakságot okoz a galambürülék?

Szerző: | 2016. Júl 24. | Galambriasztó, Galambürülék

Talán elgondolkodott már azon, hogy a látvány és kellemetlen szag mellett miért van szükség a galambok távoltartására. A válasz egyszerű: galambürülék rengeteg olyan vírust, baktériumot, gombát tartalmazhat, ami az emberek számára is kockázatokat rejt.

A kanadai Erica Richards például éveken át egy olyan lakásban lakott, melynek tetőterében galambok százai kerestek menedéket. Az egyik galamb cryptococcus meningitis-t hordozott: egy gombás fertőzést, melyet a lány is elkapott, aminek köszönhetően kezdetben migrénre panaszkodott, majd hányt és elvesztette étvágyát. Hamarosan kórházba került kettős látással és idegi rohamokkal. Kiderült, hogy gyulladás alakult ki az agyában és hamarosan megvakult. Ma utcai énekléssel tartja fenn magát és próbálja felhívni a figyelmet a betegségére.

Mindez nem azt jelenti, hogy a galambok etetése a parkban ilyen veszélyeket hordozna. Normál körülmények között a hasonló megbetegedések előfordulása elenyészően kicsi. A probléma akkor kezdődik, ha a galambok beköltöznek az elhagyott tetőterekbe és birtokukba veszik, tökre teszik azt. A nagy mennyiségű galambürülék által gyakran előforduló, kevésbé súlyos, de igen kellemetlen betegségek is terjedhetnek, mint például a chlamydia vagy a szalmonella.

A veszélyt leginkább az jelenti, hogy a legtöbb galambok által hordozott betegség cseppfertőzéssel terjed, vagyis elegendő egy jó mély levegőt venni a galambok végterméke mellett és máris megfertőződhetünk.

A hasonló esetek azonban meg is előzhetőek körültekintő épületmenedzsmenttel és a megfelelő védőeszközök felszerelésével.

Forrás: Dailymail

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2191332/Woman-left-permanently-blind-exposure-pigeon-droppings.html

 

 

 
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Share This